طبق یافته های پزشکی، از هر هزار تولد 5 کودک به صورت ناشنوا و کم شنوا به دنیا می آید. کم شنوایی در صورت عدم تشخیص و مداخله زود هنگام، منجر به اختلالات در کسب گفتار و زبان می شود. این اختلالات در کودکان سنین مدرسه منجر به اختلالات یادگیری، عقب ماندگی تحصیلی و مشکلات روحی روانی برای کودک می شود و در بزرگسالی در زمینه اشتغال و تشکیل زندگی به مشکل بر می خورند با توجه به مطالب گفته شده می توان به اثرات جبران ناپذیر کم شنوایی در تمامی طول مراحل زندگی پی برد. بنابراین می توان به اهمیت تست شنوایی سنجی در نوزادان و کودکان و مداخلات پیرو آن پی برد.
به عنوان بخشی از ارزیابی شنوایی، ابتدا تاریخچه کامل پزشکی گرفته می شود. علاوه بر این امروزه انواع مختلف تست شنوایی در دسترس است و برخی از این تست ها ی شنوایی سنجی کودکان برای تمامی سنین کاربرد دارد و برخی دیگر بر اساس سن و میزان توانایی و درک فرد انجام می شود.
دو نوع تست شنوایی برای غربالگری شنوایی نوزادان وجود دارد. این تست ها را می توان به صورت مجزا یا باهم به کار برد.
در این تست پروب نازک و انعطاف پذیری درون گوش نوزاد قرار داده می شود و اصواتی از طریق پروب به گوش فرستاده می شود. در افراد با عملکرد گوش داخلی سالم، این صدا منجر به تولید پاسخ OAE شده و توسط میکروفون پروب ثبت می شود. در نوزادان با افت شنوایی، هیچ پاسخی ثبت نمی شود. تست OAE بدون درد می باشد و در چندین دقیقه انجام می شود. این تست در زمان خواب کودک انجام می شود.
در این تست شنوایی الکترودهایی به پیشانی و پشت گوش نوزادان چسبانده می شود. و هدفون هایی روی گوش نوزاد قرار داده شده و اصوات کلیک مانند به گوش نوزاد فرستاده می شود. این تست فعالیت عصبی عصب شنوایی و ساقه مغز شنیداری را اندازه می گیرد. همانند تستOAE، این تست نیز بدون درد است و انجام آن در حالت خواب کودک در عرض چند دقیقه به اتمام می رسد.
اگر این تست های غربالگری نشان دهد که کودک افت شنوایی دارد، انجام تست های دیگر مورد نیاز می باشد. کم شنوایی نوزادان باید قبل از 3 ماهگی تشخیص داده شود. سپس درمان و توانبخشی های لازمه باید قبل از 6 ماهگی به دلیل اهمیت این دوره در یادگیری زبان و گفتار انجام پذیرد.
شنوایی سنجی کودک علاوه بر تست های OAE و َABR، شامل تست ادیومتری رفتاری نیز می باشد.
ادیومتری رفتاری تست غربالگری شنوایی کودکان می باشد که پاسخ های رفتاری کودک به برخی اصوات مشخص، بررسی می شود.
ارزیابی شنوایی کودکان علاوه بر تست های ذکر شده در مطالب بالا، شامل موارد زیر نیز می باشد.
Behavioral Observation Audiometry (BOA): برای کودکان 0 تا 5 ماهه انجام می شود. اصواتی برای کودک ارائه می شود و پاسخ های کودک شامل ساکت شدن، گشاد شدن چشم و رفلکس استارتل می باشد.
Conditioned Play Audiometry: این تست شنوایی در کودکان 2-3 سال انجام می شود. و از یک عروسک برای حفظ توجه شنیداری کودک استفاده می شود. برای مثال کودک توپی را در دستش می گیرد و با شنیدن صدا توپ را داخل سبد می اندازد. انجام این تست نیازمند ادیولوژیست باتجربه و شرطی سازی موثر کودک می باشد.
نوعی از تست شنوایی است که در آن اصوات با شدت ها و فرکانس های مختلف از طریق ادیومتر به گوش کودک فرستاده می شود. معمولا هدفون های خاصی روی گوش کودک قرار داده می شود. این تست در کودکان شبیه به انجام بازی انجام می شود. از کودک خواسته می شود هر بار صدا را شنید، کاری با اسباب بازی انجام دهد، این کار به صورت شرطی کردن کودک انجام می شود. این تست به میزان همکاری کودک و مهارت متخصص شنوایی (ادیولوژیست) بستگی دارد و همیشه قابل انجام نمی باشد.
این تست شنوایی بدین صورت انجام می شود که به کودک آموزش داده می شود با شنیدن صدا به سمت منبع صدا نگاه کند. با هر پاسخ صحیح کودک، پاداش بصری داده می شود برای مثال چراغ اسباب بازی را روشن می کنیم با پاسخ صحیح کودک.این تست اغلب برای کودکان 6 ماه تا 2 ساله انجام می پذیرد.
ارزیابی شنوایی برای کودکان سه سال به بالا، علاوه بر موارد بالا، شامل تست های شنوایی زیر می باشد:
ادیومتری تون خالص:در این تست از طریق ادیومتر اصواتی در شدت ها و فرکانس های مختلف از طریق هدفون به گوش فرستاده می شود و کودک باید بعد از شنیدن صدا، دکمه پاسخ را فشار دهد یا دستش را بالا ببرد. در صورت تفهیم مناسب تست، به آسانی و در زمان کمتری انجام می شود. تست ادیومتری، استاندارد طلایی تست های شنوایی می باشد و میزان و نوع کم شنوایی در صورت وجود، بر روی ادیوگرام ترسیم می شود.
همانند تست ادیومتری تون خالص، هدفون بر روی گوش کودک قرار داده می شود و کلماتی در شدت های مختلف به صورت زنده یا ضبط شده به گوش ارائه می شود و کودک باید کلماتی را که می شنود، تکرار کند. در صورت عدم همکاری کودک، به جای ارائه مجرا کلمات، می توان با کودک صحبت کرد و میزان بازشناسی گفتارش را تخمین زد. برای مثال پرسیدن اسم کودک، از کودک بخواهیم اعضای صورتش را نشان دهد و …
تستی است که در کلینیک های شنوایی سنجی به منظور بررسی عملکرد گوش میانی انجام می شود. این تست میزان و آستانه شنوایی را نشان نمی دهد بلکه هر گونه تغییرات در فشار گوش میانی، انسداد مجرا، عفونت گوش و اختلال عملکرد گوش میانی را نشان می دهد. انجام این تست در نوزادان و کودکان کم سن مشکل می باشد به این علت که نوزاد باید بدون حرکت باشد و حین انجان تست گریه نکند.
این تست یکپارچگی حلقه عصبی ازگوش داخلی به ساقه مغز وبازگشت آن به سیستم گوش میانی را ارزیابی میکند. و معمولا پیرو تست تیمپانومتری انجام می شود.